تغییر سبک زندگی در سالهای اخیر سبب شده است که بسیاری ازافراد جامعه با مشکلات مربوط به اضافه وزن و چاقی گریبانگیر شوند. پرخوری، کاهش تحرک، مصرف غذاهای پرکالری از جمله مهمترین عواملی هستند که منجر به گسترش این موضوع در جامعه شدهاند. از طرفی با تغییر در باورهای فرهنگی جامعه، زیبایی و تناسب اندام نسبت به گذشته اهمیت بسیار بیشتری پیدا کرده و هر چند غلط، در بسیاری از موارد، اساس پذیرش اجتماعی قلمداد میشود. از همین رو، برخورداری از اندامی متناسب و زیبا، امروزه برای بسیاری از افراد، به خصوص جوانان به عنوان یک نیاز اصلی قلمداد شده و زندگی آنان را تحت الشعاع خود قرار داده است. علم پزشکی، ضمن توصیه موکد به ورزش و اصلاح عادات غذایی، روشهایی را نیز برای حل سریعتر این مشکل در افراد واجد شرایط توسعه داده است که از جمله این روشها میتوان به پیکرتراشی اشاره نمود.
پیکرتراشی چیست؟
پیکرتراشی یک روش جراحی برای کمک به افرادی است که میخواهند به سرعت از چربیهای موضعی در نواحی مختلف بدن خود رهایی پیدا کنند. البته استفاده از این تکنیک نفی کننده ورزش و رعایت رژیم غذایی نیست بلکه به نوعی، مکمل این دو میباشد. کاندیدای ایدهآل برای پیکرتراشی کسی است که با استفاده از ورزش و رژیم غذایی به وزن قابل قبول رسیده اما به هر دلیلی، از چربیهای موضعی انباشته شده در برخی نواحی خود رهایی پیدا نکرده و برای حل این معضل به سراغ پیکرتراشی میآيد. به طور کلی گفته میشود که برای گرفتن یک نتیجه ایده آل از پیکرتراشی، باید شاخص توده بدنی (BMI) بیمار کمتر از 34 باشد.
در پیکرتراشی، پزشک معالج به مانند یک مجسمه ساز عمل کرده و با حذف چربیهای اضافه، به خوش فرم شدن اندامها و زیبایی ظاهری فرد کمک میکند. برای این کار، با توجه به شرایط بیمار میتوان از تکنیکهای مختلفی استفاده نمود که برخی از آنّها حتی نیاز به بیهوشی نداشته و به صورت غیر تهاجمی و با کمترین عوارض ممکن به حل مشکل بیمار کمک میکنند.
انواع روشهای پیکرتراشی
برای انجام پیکرتراشی روشهای مختلفی وجود دارد که با توجه به شرایط بیمار و تشخیص پزشک، میتوان از هر یک از آنها بهره برد. به طور کلی پیکرتراشی به دو روش تهاجمی و غیر تهاجمی انجام میشود.
-
روش تهاجمی
روش جراحی پیکرتراشی شامل جراحی پلاستیک «سینه»، «شکم» و «ران و بازو» میباشد. در این جراحی، پوست ناحیه موردنظر برش خورده، چربی اضافه برداشته میشود و مجددا قسمتهای مختلف پوست به هم بخیه میشوند.
-
روشهای غیر تهاجمی
شیوههای غیرتهاجمی پیکرتراشی که در حال حاضر برای رفع چربیهای موضعی بدن مورد استفاده قرار میگیرند شامل لیپوساکشن، لیپولیز، لیپوماتیک و بادی جت میباشند. البته با توجه به پیشرفت سریع علوم پزشکی، روز به روز روشهای جدیدتری ابداع و به این دستهبندی اضافه میشوند. در ادامه به بررسی این چهار روش خواهیم پرداخت.
لیپوساکشن
این روش همانطور که از نام آن مشخص است، بر پایه مکش چربیها میباشد. برای انجام لیپوساکشن، پزشک در ناحیه موردنظر شکاف کوچکی ایجاد نموده و لولهای به نام کانولا را از طریق آن به زیر پوست میفرستد تا بافت چربی را در آن ناحیه تخریب نماید. سپس با کمک مکش ایجاد شده توسط دستگاه، چربی اضافه از طریق لوله به خارج از بدن منتقل میشود.
لیپولیز
لیپولیز از جمله روشهای جدید پیکرتراشی است که در سال 2006 مجوزهای اولیه را کسب نمود و پس از آن به تدریج در سراسر دنیا به عنوان یک روش موثر و کم عارضه پیکرتراشی گسترش یافت. در این روش، پس از مشخص شدن نواحی هدف توسط پزشک، مقدار لازم از مایع مخصوص لیپولیز(محلول تامسنت)، به ناحیه موردنظر تزریق و سپس با ایجاد یک برش کوچک، فیبر نور لیزر به زیر پوست نفوذ داده میشود. این فیبر پس از ورود به پوست، طول موج مشخصی را ساطع میکند که باعث میشود چربی زیر پوست از حالت جامد به حالت مایع یا نیمه مایع دربیاید. سپس با استفاده از یک مکش ملایم این مایع از زیر پوست خارج میشود.
لیپوماتیک
لیپوماتیک در حقیقت نوعی لیپوساکشن است. در لیپوماتیک از کانولای لرزشی برای تخریب بافت چربی و تبدیل چربی جامد به حالت مایع استفاده میشود. برای انجام این روش درمانی، پس از تعیین محل موردنظر، برش کوچکی در سطح پوست ایجاد شده و از طریق آن کانولای لرزشی وارد بافت چربی میشود. ارتعاشات کانولا در جهت افقی و عمودی باعث تخریب بافت چربی و خروج آسان آن با کمک مکش از زیر پوست میگردد.
بادی جت
بادی جت نیز مانند لیپوماتیک در زیرگروه لیپوساکشن قرار میگیرد. مراحل مختلف بادیجت دقیقا مشابه لیپوماتیک است با این تفاوت که در بادی جت به جای کانولای ارتعاشی، از فشار آب برای تخریب بافت چربی استفاده میشود.
همانطور که گفته شد، با توجه به پیشرفتهای روزافزون علوم پزشکی، به مرور روشهای متفاوتتری برای پیکرتراشی ابداع شده و روشهای قدیمیتر به تدریج منسوخ میشوند. بیشتر روشهای متداول پیکرتراشی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند کمخطر و کم عارضه بوده و معمولا نتایج مطلوب و ماندگاری را در پی دارند.
با این وجود، بهتر است که قبلا از هر چیز، چه در مورد لزوم انجام پیکرتراشی و چه برای انتخاب روش مناسب، با پزشک متخصص مشورت نمایید.