رینوپلاستی یا جراحی زیبایی بینی در لغت از دو کلمه “رینو” و “پلاستی” تشکیل شده است. رینو به معنای بینی و پلاستی به معنای اصلاح یا زیبا کردن بینی است. عمل جراحی زیبایی بینی به دو روش باز و بسته انجام می شود. در روش باز برش و بخیه ها در بیرون و داخل و در نوع بسته، برش و بخیه ها فقط داخل بینی می باشند.
این را بدانید که تا زمانی که از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشید و انتظارات واقع بینانهای از نتیجه عمل داشته باشید، منعی برای انجام عمل رینوپلاستی برای شما وجود ندارد.
به عنوان مثال اگر پوست شما مستعد اسکار کلوئیدی است یا سابقه مشکلات بهبود زخم دارید، ممکن است جراح این عمل را به شما توصیه نکند یا هشدار دهد که احتمال برجسته و واضح بودن اسکارها بعد از جراحی وجود دارد.
تفاوت جراحی رینوپلاستی سنتی و مدرن
رینوپلاستی سنتی و رینوپلاستی مدرن تفاوت های با هم دارند، به گونهای که این تفاوت ها در بیشتر موارد مشهود است.
در روش سنتی تنها کوچک شدن و ظاهر بینی مطرح است، به این معنی که بخشی از غضروف برداشته شده و استخوان ها نیز خورد می شوند. این روش به دلیل مشکلات مطرح شده تا حد زیادی کنار رفته است.
در رینوپلاستی مدرن، جراحی بینی به صورت باز و بسته انجام می شود. به عنوان مثال در جراحی بینی به صورت بسته، پزشک بدون برش قسمت بیرونی بینی سعی می کند تغییراتی در قسمت درونی بینی ایجاد کند. البته این نوع جراحی تنها برای ایرادهای جزئی کاربرد دارد.
در جراحی بینی رینوپلاستی باز برش هایی ایجاد شده و حفره بینی به دو بخش تقسیم می شود، سپس پزشک پوست بینی را بالا می کشد. نتیجه هر دو روش با توجه به شرایط بینی فرد متفاوت است.
ویژگی های جراحی رینوپلاستی مدرن
جراحی رینوپلاستی بینی با حفظ عملکرد تنفسی همراه می باشد؛ بدین معنی که نه تنها تنفس بیمار پس از جراحی دچار مشکل نمی شود، بلکه در صورت وجود مشکل تنفسی، بهبودی تنفس نیز حاصل می گردد.
در جراحی رینوپلاستی مدرن عدم نیازی به قرار دادن تامپون بینی نیست، زیرا در اکثر موارد قرار دادن تامپون موجب گرفتگی کامل بینی، خشکی دهان و نیز درد شدید هنگام خارج کردن آن همراه است. البته در مواردی ممکن است جراح شما مجبور به استفاده تامپون شود.
به علاوه دراین جراحی زیبایی، بینی متناسب با سایر اجزای صورت و کاملاً طبیعی جراحی شده و ظاهر بینی عمل شده را ندارد. همچنین مقدار کبودی و تورم به حداقل رسیده و بیمار سریعتر می تواند فعالیت های خود را از سر بگیرد.
مشکلاتی که رینوپلاستی می تواند برطرف نماید
با انجام رینو پلاستی ایراد های مختلف بینی را می توان برطرف کرد. در اینجا به برخی از این موارد اشاره شده است:
- بزرگی اندازه بینی
- رفع قوز روی بینی
- افتادگی نوک بینی یا کم بودن زاویه بینی ولب
- پهن بودن بینی
- رفع بزرگ بودن سوراخ های بینی
- زیاد بودن فاصله نوک بینی تا صورت
- دررفتگی تیغه بینی وغیرقرینه بودن بینی
- دو شاخه بودن نوک بینی
- بد شکلی های بعد ازعمل جراحی اولیه
توصیه های قبل از عمل رینوپلاستی
پیش از اقدام برای انجام رینوپلاستی باید با جراح خود در مورد عوامل مهمی که تعیین کننده نتیجه رینوپلاستی هستند، مشورت کنید. در صورتی که شرایط لازم را داشتید، پزشک شما توصیه هایی برای شما خواهد داشت که در اینجا به چند مورد اشاره شده است.
- آزمایش فیزیکی مورد نیاز قبل از جراحی
- اگر از داروی خاصی استفاده می کنید، حتماً پزشک جراح را در جریان بگذارید. همچنین لازم است تا پیش از عمل بینی داروهایی که باعث رقیق شدن خون می شوند، مانند آسپرین و ایبوپروفن را قطع کنید .
- در صورت داشتن سابقه بیماری خاصی به جراحتان اطلاع دهید.
- از استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنی های الکلی حداقل یک هفته پیش از عمل تا دو هفته بعد از آن خودداری کنید .
- 6 تا 8 ساعت پیش از عمل بینی باید ناشتا باشید .
- حتماً یک نفر همراه داشته باشید.
توصیه های بعد از عمل رینوپلاستی
- داشتن خونریزی خفیف و ترشحات مخاطی از بینی تا چند روز پس از عمل طبیعی است. در اغلب موارد، پانسمان روی بینی باید به مدت یک تا هفت روز پس ازعمل باقی بماند.
- ممکن است پزشک به منظور حفاظت از بینی از نوار آتل یا گچ استفاده کند که معمولاً حدود یک هفته روی بینی باقی می ماند.
- پس از عمل فرد باید در حالتی که سر بالاتر از بدن قرار گرفته، استراحت کند. این امر جهت کاهش خونریزی و تورم ضروری است.
- در چند روز اول از خوردن غذاهایی که نیاز به جویدن زیاد دارند، اجتناب کنید.
- در چند روز اول از تغییر حالت شدید چهره همچون خندیدن شدید خودداری نمایید.
- به مدت حداقل هشت هفته پس از جراحی، از قرار دادن عینک بر روی بینی اجتناب کنید.
- پس از عمل تا مدتی باید محدودیت هایی در فعالیت و ورزش داشته باشید. مثلا برای یک هفته باید آتل بینی و چسب های آن را تحمل کنید. بنابراین برای دیدن نتیجه عجله نکنید و به توصیه های پزشک معالج خود دقت لازم را داشته باشید.
- در دوره پس از عمل، تا مدتی تورم و کبودی در ناحیه بینی و اطراف چشم ها وجود دارد که غالبا طی یک تا دو هفته برطرف می شود؛ اما تا ثابت شدن نتیجه نهایی جراحی و تثبیت شکل بینی ممکن است یک سال زمان لازم باشد.
- در صورتی که از نتیجه عمل خود راضی نباشید، امکان عمل جراحی مجدد وجود دارد؛ اما این عمل غالبا زودتر از یک سال بعد از عمل اول انجام نمی شود، زیرا نتیجه نهایی غالبا یک سال طول می کشد.
دوره نقاهت رینوپلاستی چقدر طول می کشد؟
در طول هفته اول با گذشت هر روز، بهبودی بیشتری احساس خواهید کرد و تا زمانی که نوبت ویزیت هفته اولتان برسد، ببینی شما تا حد قابل توجهی بهبود خواهد یافت.
بعد از عمل، مقداری ورم خواهید داشت و این ورم ممکن است در برخی افراد ماه های زیادی طول بکشد. این مورد از رایجترین عوارض عمل بینی است. البته بیشتر افراد پس از چند ماه دیگر توجهی به این ورم نخواهند داشت. بیشتر افراد معمولا می توانند بعد از یک هفته اغلب فعالیت هایی را که داشتند از سر گرفته و بعد از دو تا چهار هفته، دوباره به تمام فعالیت های سابقشان مانند ورزش کردن برگردند.
عوارض رینوپلاستی
اگر جراحی شما توسط جراح ماهر وباتجربه انجام شود، برای فرد مشکلی به وجود نخواهد آمد. تنگی راه هوایی و اختلال بویایی که گذراست، از شایع ترین عوارض رینوپلاستی بوده و حداکثر 1 تا 2 ماه طول می کشد.
یکی از سوالاتی که بیشتر بیماران متقاضی جراحی بینی دارند، این است که چگونه عوارض جراحی بینی را به صفر یا حداقل ممکن خود برسانیم؟
- جراحی بینی را توسط بهترین جراح های بینی از جمله دکتر سواددار انجام دهید.
- فرد دچار آلرژی شدید نبوده و عمل جراحی بینی طی یک سال گذشته انجام نداده باشد. برای بهبود آلرژی حین جراحی بینی، باید اقدامات لازم توسط جراح فوق تخصص پلاستیک صورت گیرد.
- نوع بینی از موارد خاص نباشد، به عنوان مثال فرد دارای بینی های گوشتی با پوست ضخیم نباشد. همان گونه که می دانید تفاوت بینی های گوشتی با بینی های استخوانی در میزان ضخامت پوست بینی و غضروف بینی می باشد؛ پوست ضخیم در بینی های گوشتی دو علت دارد، علت اول به دلیل وجود غدد چربی و دلیل دوم وجود بافت ضخیم بینی می باشد. به همین علت جراحی این نوع بینی ها سخت است.
شرایط سنی برای انجام جراحی بینی رینوپلاستی
در جراحی بینی رینوپلاستی محدودیت سنی مشخصی وجود دارد و توصیه می شود قبل از سن تعیین شده فرد این عمل جراحی را انجام ندهد؛ چرا که می تواند مشکلاتی را برای افراد به وجود آورد. توصیه می شود که دختران و پسرانی که کاندیدای عمل جراحی بینی هستند، بعد از پایان سن بلوغ این کار را انجام دهند.
اغلب دختران در پایان ۱۶سالگی و پسرها در پایان ۱۸سالگی به بلوغ کامل خواهند رسید و می توانند تحت عمل رینوپلاستی قرار بگیرند.
از طرف دیگر در چند سال اخیر تعداد قابلتوجهی از متقاضیان رینوپلاستی افراد بالای ۴۰ سال هستند. در مورد این دسته از کاندیدها باید بگوییم در صورتی که وضعیت عمومی و سلامت فرد خوب باشد، این افراد به راحتی می توانند رینوپلاستی انجام دهند.
هزینه رینوپلاستی
هزینه رینوپلاستی برای افراد بر اساس نوع بینی آنها متفاوت است، زیرا هزینه جراحی بینی بیشتر به تغییراتی که در بینی فرد صورت می گیرد و عملکرد پزشک بستگی دارد. همچنین عواملی مانند هزینه جراح، هزینه متخصص بیهوشی، هزینه دارو، وسایل مصرفی وهزینه های بیمارستان نیز موثر هستند.
لازم به ذکر است کهانجام عمل جراحی بینی به دلیل حفظ سلامت عملکرد تنفسی و عصب بویایی در حین جراحی، از حساسیت فراوانی برخوردار بوده و لازم است تا برای انتخاب جراح بینی دقت کافی را به کار بگیرید.
بدون دیدگاه